Fascia therapie

Wat is Fascia?

U bent zich er waarschijnlijk wel van bewust dat uw lichaam bestaat uit botten, spieren en organen. Maar wist u dat bindweefselvliezen (fascia) alles met elkaar verbindt? Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam dat loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft. Maar minstens zo belangrijk is dat er tussen deze vliezen een vloeibare gel zit die er voor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen. Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Hiermee speelt het een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit. 

 

Wat is fascia therapie?

Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden ('sensoren') dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. Een therapeut die de fascia behandeld is er speciaal in getraind deze problemen snel op te sporen. En gelukkig is fascia meestal heel goed te beïnvloeden. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

Fascia therapie
Fascia therapie
Fascia therapie

Klachten die een therapeut vanuit de fascia behandeld:

  • Heeft u vaak terugkerende klachten bijvoorbeeld in de onderrug, nek, schouder?
  • Heeft u een nieuwe klacht die niet spontaan geneest of heeft u al jaren last van pijn?
  • Wilt u uw prestaties verbeteren, maar wordt u belemmerd door steeds terugkerende sportblessures?
  • Komt er geen duidelijke verklaring uit Röntgen, CT of MRI-onderzoek?
  • Wordt er gesproken van 'onbegrepen pijn'?
  • Zoekt u een behandeling gericht op de oorzaak, niet het symptoom?
  • Gaat de pijn niet weg, of wordt zelfs erger, door te oefenen?
  • Wilt u graag weten wat er echt aan de hand is en wat u eraan kunt doen?
 

Fasciatherapeuten bij Fysiowell

De therapeuten die werkzaam zijn bij Fysiowell zijn allemaal geschoold in het behandelen van de Fascia. Zowel Wido als Kim volgen al meerdere jaren verschillende cursussen, zodat zij de fascia optimaal kunnen beïnvloeden (FIT, orthopedische revalidatie, MC Mulligan, webinars, etc.). Hierdoor zijn Wido en Kim specialisten met kennis van zaken en kunnen zij de oorsprong van uw klacht of chronische pijn opsporen vanuit het fasciale systeem. Daarnaast geven zij u inzicht in uw klacht en functioneren.