Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een fysiotherapeutische behandelmethode die klachten vanuit spieren kan verminderen. Met een dun ‘droog’ (dry) acupunctuurnaaldje worden gespannen delen van spieren aangeprikt. Er wordt dus géén vloeistof ingespoten. Het gaat om een heel dun naaldje, waardoor niet meer dan een klein prikje gevoeld wordt wanneer het in de huid gaat. Door dry needling ontspannen spieren snel en blijven vaak lange termijn ontspannen.

 

Dry needling is géén acupunctuur

Bij acupunctuur worden oppervlakkig meerdere naalden in de huid gezet met als doel energie te reguleren in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal maar één dun naaldje gebruikt waarmee kortdurend in een spier wordt geprikt. De spierverhardingen die aangeprikt worden noemen we triggerpoints. In de volksmond ook wel spierknopen.

 

Triggerpoints

Triggerpoints zijn drukgevoelige gespannen verhardingen in spieren, die naast lokale pijn, ook pijn op afstand kunnen geven (uitstralende pijn). Zo kan bijvoorbeeld een triggerpoint in een bilspier uitstralende pijn in het been geven. 

Dry Needling
Dry Needling
Dry Needling

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acute overbelasting, bijvoorbeeld door een verkeerde of krachtige beweging.
  • Langdurige (statische) overbelasting van spieren, door eenzelfde houding of gebruik van spieren, zoals computerwerk of schouders opgetrokken houden.
  • Weinig of niet bewegen, bijvoorbeeld door gips, brace of een sling
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie
  • Instabiliteit van bekken, heup, knie of enkel

Triggerpoints kunnen de volgende klachten veroorzaken

  • Pijn en stijfheid in de spier, soms gepaard met uitstraling naar bijvoorbeeld armen of benen
  • Bewegingsbeperkingen in gewrichten
  • Minder kracht in betrokken spier(en)
  • Hoofdpijn of duizeligheid
 

De dry needling behandeling

Wanneer in een triggerpoint geprikt wordt, spant de spier soms kort aan. Deze korte aanspanning wordt een ‘twitch’ genoemd. Dit kan een zwaar of trekkend gevoel geven, met soms (herkenbare) uitstraling. Daarna ontspant de spier zich. Tijdens een behandeling worden meestal meerdere triggerpoints in de spier(en) aangeprikt. Deze therapie wordt vaak gecombineerd met mobilisaties van gewrichten, drukpuntbehandeling van de spieren, adviezen en oefeningen voor thuis om terugkeer van klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

In de praktijk van Fysiowell kunt u bij Wido Kamerling terecht voor dry needling behandelingen. Wido heeft een uitgebreide internationaal bekende cursus gevolgd. Deze cursus voldoet aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen.