Littekenbehandeling

Behandelen van littekens

Bent u in het verleden al wel eens geopereerd? Een nieuwe heup? Keizersnede ondergaan? En heeft u er wel eens aan gedacht dat dit litteken klachten kan geven? Zo kan een litteken in de buik klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld heup of rug. Dat klinkt misschien raar, maar wij komen dit in de prakijk regelmatig tegen. Littekenweefsel kan namelijk klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, en daardoor herstel stagneren. Na elke operatie of een trauma krijgt men een litteken. En een litteken kan nog zo mooi of klein gemaakt zijn, vaak ontstaat onderhuids littekenweefsel. Dit weefsel kan verkleven met de huid of spieren of zelfs met organen en kan problemen veroorzaken. Een litteken dat verkleefd is, kan het bewegen van een bepaald gewricht belemmeren. Maar het kan ook de houding of stand van het lichaam beinvloeden.

 

Zeer goede resultaten

In de praktijk van Fysiowell hebben we een jarenlange ervaring in het behandelen van littekenweefsel. Dit kan ook littekenweefsel zijn dat al langer aanwezig is, tot wel ruim 30 jaar geleden. Het behandelen van littekenweefsel is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie. De combinatie van het losmaken van de bindweefsellagen, met weefselrek en elastische tape leidt tot verbluffende resultaten. Zeker wanneer we snel na de operatie aan de slag kunnen gaan. 

Littekenbehandeling
Littekenbehandeling
Littekenbehandeling

Verschillende fasen

De behandeling van het littekenweefsel kent verschillende stadia van herstel en daardoor ook verschillende stadia in het behandelen van het litteken. In eerste instantie kan de fysiotherapeut met behandeltechnieken de genezing van de huid en het weefsel daaronder stimuleren, onder andere door tape aan te leggen. In een later stadium kan doormiddel van het behandelen van de verschillende bindweefsellagen het gebied van het litteken soepeler blijven. Waardoor de erge verklevingen die soms na een operatie ontstaan kunnen worden voorkomen. 

Door tijdens de behandelingen de indiba in te zetten, kunnen we nog sneller resultaat boeken. Door inzet van de indiba bij littekenweefsel de bindweefselstructuur van het weefsel gereorganiseerd en gaan we littekenweefsel vorming minderen. Het weefsel wordt geherstructureerd, zelfs dus in chronische gevallen waarbij er al een tijd sprake was van fibrose (gevolgen van traumatisch letsel als een operatie of ongeluk). Het resultaat is een duidelijke versnelling van het natuurlijk herstelproces.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het behandelen van littekens? Neemt u dan contact op met de praktijk van Fysiowell, wij vertellen u er graag meer over! 

Kim Wellenberg is binnen de praktijk van Fysiowell de therapeut die is gespecialiceerd in het behandelen van littekenweefsel. Zij heeft meerdere cursussen gevolgd ter bevordering van littekenbehandelingen, maar ook voor de inzetbaarheid van de INDIBA®.