Littekenbehandeling

Behandelen van littekens

Bent u in het verleden al wel eens geopereerd? Een nieuwe heup? Keizersnede ondergaan? En heeft u er wel eens aan gedacht dat dit litteken klachten kan geven? Zo kan een litteken in de buik heup en/of rugklachten veroorzaken. Dat klinkt misschien raar, maar wij komen dit in de prakijk regelmatig tegen. Littekenweefsel kan namelijk klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, en daardoor herstel stagneren. Na elke operatie of een trauma krijgt men een litteken. En een litteken kan nog zo mooi of klein gemaakt zijn, vaak ontstaat onderhuids littekenweefsel. Dit weefsel kan verkleven met de huid of spieren of zelfs met organen en kan problemen veroorzaken. Een litteken dat verkleefd is, kan het bewegen van een bepaald gewricht belemmeren. Maar het kan ook de houding of stand van het lichaam beinvloeden.

 

Zeer goede resultaten

In de praktijk van Fysiowell hebben we een jarenlange ervaring in het behandelen van littekenweefsel. Dit kan ook littekenweefsel zijn dat al langer aanwezig is. Het behandelen van littekenweefsel is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie. De combinatie van het losmaken van de bindweefsellagen, met weefselrek en elastische tape leidt tot verbluffende resultaten. Zeker wanneer we snel na de operatie aan de slag kunnen gaan. 

Littekenbehandeling
Littekenbehandeling
Littekenbehandeling

Verschillende fasen

De behandeling van het littekenweefsel kent verschillende stadia van herstel en daardoor ook verschillende stadia in het behandelen van het litteken. In eerste instantie kan de fysiotherapeut met behandeltechnieken de genezing van de huid en het weefsel daaronder stimuleren, onder andere door tape aan te leggen. In een later stadium kan doormiddel van het behandelen van de verschillende bindweefsellagen het gebied van het litteken soepeler blijven. Waardoor de erge verklevingen die soms na een operatie ontstaan kunnen worden voorkomen. 

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het behandelen van littekens? Neemt u dan contact op met de praktijk van Fysiowell, wij vertellen u er graag meer over!