Het belang van een goede ademhaling

Je hebt continu zuurstof nodig om alle cellen in het lichaam van zuurstof te voorzien en dus normaal te laten functioneren. Toch staan we lang niet altijd stil bij het belang van een goede ademhaling. Hoe werkt de ademhaling eigenlijk, wat is een juiste ademhaling en welke soorten ademhaling zijn er.

Het belang van een goede ademhaling

Wat gebeurt er tijdens het ademen?

Iedereen neemt tijdens het ademen zuurstof op uit de lucht. Dit gaat via onze luchtpijp de longen in en komt het vervolgens in ons bloed. De bloedcirculatie in ons lichaam zorgt ervoor dat het onze spieren en organen bereikt. Een belangrijk proces, want zonder zuurstof zouden onze cellen geen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. Bij het uitademen verlaat koolzuur ons lichaam.

Hoe herkent u een verkeerde ademhaling?

Wist u dat maar liefst 80% van de bevolking maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Dat zijn grote cijfers. Om een verkeerde ademhaling te voorkomen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat wordt bedoeld met een slechte ademhaling. Spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Door deze hormonen kunt u last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in de ledematen, flauwvallen en zelfs pijn op de borst. Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten:

  • U ademt regelmatig door uw mond
  • U moet regelmatig zuchten en/of gapen
  • Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd
  • U houdt uw adem in of ademt onregelmatig
  • U ademt oppervlakkig (niet door de buik)
  • U ademt te vaak en snel (we zouden eigenlijk rond de 10 keer p.m. maar moeten ademen!)
  • Tijdens het ademhalen maakt u te veel geluid
  • Soms heeft u ‘luchthonger’, waarbij u het gevoel krijgt alsof u niet diep genoeg ademt. Hoe vaak en diep u ademhaalt.

Niet optimaal functionerende ademhaling

In het geval van een niet optimaal functionerende ademhaling wordt er verkeerd, disfunctioneel, geademd. In sommige gevallen is er dan sprake van hyperventilatie.

Het ademritme is onregelmatig, alleen de bovenkant van de longen wordt gebruikt of adem wordt ingeslikt of vastgezet. Het kost teveel moeite en er wordt teveel geademd.


Gevolgen van een slechte ademhaling

Uit een studie blijkt dat één op de tien mensen last heeft van een verkeerde ademhaling. Dit kan beïnvloed worden door diverse elementen van buitenaf. Denk aan inspanning, de wijze van praten, het weer/klimaat of de samenstelling van de ingeademde lucht (pollen, huisstofmijt, uitlaatgassen etc.) Op het moment van stress of bij een gespannen gevoel, halen we meestal oppervlakkig adem. Op korte termijn kan dit geen kwaad, maar wanneer dit aanhoudend is, kan dit voor functionele stoornissen zorgen zoals hartritmestoornissen en problemen met de spijsvertering.

Wees niet bang: ademen blijft een automatisch proces in ons lichaam. Onze hersenen bepalen namelijk wanneer we frisse lucht nodig hebben. In het geval van inspanning, zoals bij hardlopen, snakken we vaker naar lucht dan dat we doen zodra we op de bank zitten.


Het belang van een goede ademhaling

Na veel onderzoek blijkt dat de een goede ademhaling een hele waslijst aan positieve invloeden op het lichaam met zich meebrengt. Uw immuunsysteem wordt sterker, waardoor u minder bevat bent voor ziektes en temperatuurwisselingen. De bloeddruk wordt verlaagd, zonder invloed van medicijnen. Het verscherpt onze focus, het creatieve proces en zorgt voor een langere levensduur.

Mensen die met migraine en negatieve gevoelens kampen, zouden ook baat hebben bij een goede ademhaling. Kortom, door goed te ademen krijgt het brein een optimaal hoeveelheid zuurstof binnen om goed te functioneren en versterkt dit uw mentale helderheid.

Mocht u nog vragen hebben over uw ademhaling of klachten die hiermee te maken kunnen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk van Fysiowell (bel 0488-427746 of mail naar info@fysiowell.nl). Vraagt u dan naar Kim Wellenberg en dan zal zij haar best doen al uw vragen te beantwoorden.



Terug naar overzicht